Khutbah Bahasa Sunda

NUZULUL QUR’AN

Alloh Ta’ala berfirman,

“Bulan Ramadan nyaéta bulan anu di jerona diturunkeun Al-qur’an, minangka petunjuk pikeun manusa sarta guaran-guaran ngeunaan petunjuk éta sarta jadi pembeda (furqan, antara anu haq jeung anu bathil)” (Al-baqarah: 185).

Bulan Ramadan mangrupa anu di jerona terlimpah berjuta ni’mat, salah sahijina alatan Al-qur’an mimiti diturunkeun dina bulan ieu sarta dina bulan ieu ogé turunna kasinugrahan “lailatul qadar”.

Sisi séjén sarta diturunkeunana Al-qur’an nyaéta minangka penyadaran pikeun umat yén Al-qur’an nyaéta petunjuk anu sampurna sarta paripurna pikeun jalma-jalma bertaqwa (Al-baqrah: 2). Sarta minangka petunjuk kahirupan, sakuduna urang jadikan Al-qur’an minangka pengarah léngkah kahirupan urang, pijakan saban amal urang, parameter sarta barometer sagala kahirupan urang. Alatan Alloh geus negeskeun yén petunjuk Al-qur’an lah anu pang “terjamin” sagala kesempurnaannya -mengatur masalah saréat sarta tata cara palaksanaanana, (Al-maidah: 48,50) atawa kemurnian (ashalah sarta orisinalitas) ajaranana (Al-hijr: 9).

Tapi nyaah loba urang saksian umat Islam balik ka Al-qur’an sanggeus ngalaman sagala rupa krisis kahirupan. Al-qur’an ngan dijadikeun buronan sabot euweuh deui “cara pemecahan” séjénna. Ieu hartosna Al-qur’an anu asalna nyaéta “cahya kahirupan” anu kudu urang letakkan di hareup léngkah urang, kakara dicokot cahya éta sabot “tersandung sarta murag”. Sakuduna urang henteu bersikap kitu, alatan lamun urang hayang suksés dunya ahérat, Al-qur’an kudu sok aya di hareup urang sarta memandu sakumna amal urang.

Naha urang kudu berhukum dina Al-qur’an?

Kahiji, alatan Al-qur’an memuat sagala aturan sarta masalah kahirupan urang, sarta jawabannya tina sagala sisi kahirupan manusa. Hal ieu pohara logis alatan Al-qur’an diturunkeun ku Sang Maha Panyipta, Anu Maha Nyaho sakumna ciptaan-nya sarta sagala seluk-beluknya anu pohara rinci. Ku kituna ngan Allah-lah anu pang pantas nangtukeun aturan kahirupan ieu. Minangka gambaran panggampangna contona hiji pabrik melemparkan produk motor ka pasaran. Pabrik kasebut tinangtu ngararancang mesin kasebut sasampurna meureun, ku kituna manéhna anu pang weruh seluk-beluk motor anu dialung ka pasaran. Digigireun / sabeulah ngabalangkeun produk, hiji pabrik ogé baris menyertakan “caution”, nyaéta petunjuk pamakéan sarta perawatan mesin. Gunana ambéh motor anu dijual bisa leumpang boh salila nuturkeun petunjuk perawatan, kawas katangtuan check-up, ganti oli, perawatan mesin, bahan beuleum anu kudu dipaké, reujeung larangan-larangan boh pantangannya. Pikeun maranéhanana “patuh” dijamin motor awét sarta tahan lila sarta bisa boga fungsi alus sakumaha sakuduna. Tapi pikeun maranéhanana anu “henteu patuh atawa ngeyel” anyar kénéh geus diprotoli, mangka dijamin moal lila “umur motor kasebut”.

Kitu ogé manusa diciptakeun Alloh dilengkepan aturan “pamakéan sarta perawatan” atawa juklak. Salila manusa lantip ka aturan ulin, Insya Alloh dijamin awét, lancar sarta méré mangpaat dunya ahérat, sarta membahagiakan diri sarta batur.

Kadua, Al-qur’an nyaéta juklak kahirupan anu terjamin orisinalitasnya. Minangka perundang-undangan kahirupan, Al-qur’an hiji-hijina kitab anu tahan uji sarta tahan ka sagala rupa usaha pikeun menyelewengkan atawa ngarusak Al-qur’an. Sakumaha pasini atawa komitmen Alloh yén,

“Kami geus nurunkeun Al-qur’an sarta Kami-lah anu sok ngajagana” (Al-hijr: 9).

Alloh Azza wa Jalla berfirman,

“…Anu henteu datang pikeun manéhna (Al-qur’an) kebathilan, boh ti hareup boh ti tukang” (Fushilat: 42).

Komitmen ieu dibuktikeun kalayan ayana mukjizat Al-qur’an anu gampang dihafal, dipahaman sarta diamalkan. Ieu luyu jeung tabéat basa Arab anu gampang dihafal sarta gampang dipahaman sarta diamalkan. Kitu ogé loba urang tempo ajengan sarta hafidz anu sok ngajaga kemurnian Al-qur’an, tumuwuhna mujaddid (pembaharu) anu sok ngajaga sarta mulangkeun Islam dina kemurniannya. Tumuwuh suburnya Taman Atikan Al-qur’an, TPA, TPQ, TK Al-qur’an sarta sajabana. Ku kituna lamun aya hiji hurup anu digantian, pasti Alloh baris membeberkan kejahatan jalma-jalma anu mecakan ngarusak Al-qur’an.

Katilu, Al-qur’an lah hiji-hijina undang-undang kahirupan anu pangpasna pikeun manusa dn sakabéh semesta raya. Alatan Al-qur’an geus ngajamin pikeun jelema berpijak di luhurna kalayan bener, moal sesat salawasna. Alloh Azza wa Jalla berfirman,

“Saéstuna Al-qur’an ieu méré petunjuk ka (jalan) anu leuwih lempeng” (Al-isra’: 9).

Rasulullah SAW bersabda,

“Kuring tinggalkeun pikeun maranéh dua perkara anu lamun nyekelan pikeun manéhna niscaya moal kasasar salawasna, nyaéta Al-qur’an sarta Sunah”.

Al-qur’an sanggup némbalan patarosan badag anu aya dina saban pikiran manusa, min aina…ilaa ainaa…limadzaa? Ti mana urang asalna? Rék kamana? Sarta pikeun naon urang hirup di dunya ieu? Di jero Al-qur’an didadarkeun arah sarta tujuan kahirupan, sajarah umat mangsa katukang sarta prediksi (gambaran) kahirupan mangsa hareup, sagala rupa kajadian-kajadian badag dina kahirupan sarta sakumna anu diperlukeun. Kabéhanana aya dina Al-qur’an.

Ogé luhur patarosan “fitrah” pangbadagna anu aya dina benak urang ngeunaan saha anu geus nyiptakeun urang? Ka saha hadéna urang mengabdi sarta memohon pertolongan? Sarta kumaha ambéh urang bisa hirup teratur, bagja sarta sejahtera salawasna? Al-qur’an lah anu baris némbalan, nyaéta ngaliwatan risalah anu dibawa ku Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam, Alloh Ta’ala berfirman,

“Manéhna anu geus ngutus Rasul-nya kalayan mawa Al-huda (nyaéta Al-qur’an) sarta dipanggihan haq (Nyaéta Al-islam), pikeun meunang di tina sagala ageman, sanajan jalma-jalma musyrik membencinya” (Ash-shaff: 9).

Naha? Alatan di jero Al-qur’an anu geus dibawa Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam baris menunjuki manusa ngeunaan panyipta anu Haq, nyaéta Alloh Ta’ala. Menunjuki manusa ngeunaan cara hirup anu teratur nyaéta jeung aturan Islam.

Keutamaan-keutamaan Al-qur’an

Digigireun / sabeulah éta aya sawatara hal anu kudu dicatet ku unggal muslim ngeunaan keutamaan Al-qur’an, keutamaan maca sarta ngapalkeunana. Ieu dina raraga ngaronjatkeun iman sarta asih ka Al-qur’an dina hususna, sarta Al-islam sacara sakabéh.

Al-qur’an nyaéta kitab anu diberkahi (mubarak), pemberi cahya (nuur), pembeda haq sarta bathil (furqan), ubar panyakit haté sarta jiwa (syifa’ul limaa fish-shuduur), penjelas sagala pasualan (al-bayan), petunjuk (al-huda) sarta loba kénéh ngaran Al-qur’an luyu fungsinya.

Ahli Qur’an nyaéta sebaik-baik manusa

Rasulullah SAW bersabda, “Khairukum man ta’allamal Qur’aana wa ‘allamahu… Rawahul Bukhari… sebaik-baik maranéh nyaéta anu diajar Al-qur’an sarta ngajarkeunana… hadits riwayat Bukhari”.

Jelema anu diajar sarta ngajarkeun Al-qur’an nyaéta sebaik-baik generasi, nyaéta generasi rabbani qur’ani, Alloh Ta’ala berfirman, “jadilah maranéh jalma-jalma (generasi) rabbani (generasi anu sampurna iman sarta taqwanya), alatan maranéh sok ngajarkeun Al-qur’an sarta disebabkan maranéh sok diajarna” (Ali Imran: 79).

Ahli Qur’an digolongkan minangka ka Alloh.

Rasulullah SAW bersabda, “Saéstuna Alloh miboga dua kulawarga di antara manusa”. Maranéhanana nanya, “Saha téa maranéhanana éta, enya Rasulullah?” Anjeunna bersabda, “Ahli Qur’an nyaéta kulawarga Alloh sarta jalma-jalma anu husus (pilihan)” (HR. Nasa’i, Ahmad sarta Ibnu Majah).

Menduduki kalungguhan luyu ahir ayat anu dibacana.

Rasulullah SAW bersabda, “Disebutkeun ka jelema anu beriman jeung Al-qur’an, “Bacalah sarta bacalah sakali deui sarta tartilkanlah, kawas anu lengkau akukan di dunya, alatan manzilahmu (kalungguhan anjeun) perenahna di ahir ayat anu engkau baca”. (HR. Tirmidzi, Lebu Dawud, Ahmad, Al-baghawi, Ibnu Hibban, sarta Hakim).

“HABIS BACA JANGAN LUPA TINGGAL KAN BEKAS NYA DENGAN BERKOMENTAR DISINI”

WARM REGARD

About ndrahunter10

Entrepeneur Ethusiast or Entrepreneur Wannabe.... "Keep Moving Forward"

Posted on Oktober 12, 2011, in Artikel and tagged , , , . Bookmark the permalink. Tinggalkan komentar.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: